Zmienna standaryzowana

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
januszekx19
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2020, 16:10

Zmienna standaryzowana

Post autor: januszekx19 »

Niech X będzie zmienną losową taką, że: \[E(X)=m, D^{2}(X)=\sigma^{2} \] Wykazać, że zmienna jest standaryzowana: \[Y=\frac{X-m}{\sigma}\]

Mógłby mi ktoś to rozpisać? Bardzo bym prosił :wink:
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zmienna standaryzowana

Post autor: panb »

januszekx19 pisze: 06 gru 2020, 12:22 Niech X będzie zmienną losową taką, że: \[E(X)=m, D^{2}(X)=\sigma^{2} \] Wykazać, że zmienna jest standaryzowana: \[Y=\frac{X-m}{\sigma}\]

Mógłby mi ktoś to rozpisać? Bardzo bym prosił :wink:
Tutaj na stronach 2 i 4 znajdziesz własności wartości oczekiwanej i wariancji
Korzystając z nich, mamy
\[EY= \frac{E(X-m)}{\sigma}= \frac{EX-m}{\sigma} = \frac{0}{\sigma}=0\\
D^2(Y)= \frac{D^2(X-m)}{\sigma^2}= \frac{D^2(X)}{\sigma^2}= \frac{\sigma^2}{\sigma^2}=1 \]


Czyli \(E(Y)=0, D^2(Y)=1\), a o właśnie oznacza standaryzacja.
ODPOWIEDZ