Prosiłbym o pomoc w tym zadaniu!
Wiadomo, że średnie wynagrodzenie brutto w pewnym kraju wynosi 1100 $ miesięcznie. Zapytano o wynagrodzenie 7 losowo wybranych osób pracujących w pewnym przedsiębiorstwie i uzyskano odpowiedzi: 650, 800, 700, 1500, 1200, 850, 950 [w $]. Czy na tej podstawie na poziomie istotności α = 0.05 można twierdzić, że zarobki w tym przedsiębiorstwie są inne niż w całym kraju? Załóż, że zarobki losowego pracownika badanego przedsiębiorstwa mają rozkład normalny.
Z góry dziękuję za pomoc!
Testy parametryczne - Statystyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Testy parametryczne - Statystyka
Rozwiązanie z użyciem R - darmowego pakietu do obliczeń statystycznych
Zrobię rozwiązanie w R, a potem go ewentualnie skomentuję robiąc obliczenia ręczne, których nienawidzę (ale oczywiście umiem je zrobić). Hipotetyczny średni zarobek to zarobek krajowy, czyli \(1000\). Dlatego przyjmujemy \(H_0:m=1000\), gdzie \(m\) jest średnim zarobkiem w całym przedsiębiorstwie. Popatrzmy jeszcze, jaką przyjąć hipotezę alternatywną. W gruncie rzeczy zależy to od średniej w próbie, jak ona ma się do średniej hipotetycznej.
Średni zarobek jest znacznie niższy niż 1000, dlatego przyjmiemy hipotezę alternatywną lewostronną, czyli \(H_1:m<1000.\) Bardzo często wyniki badania próby determinują postać hipotezy alternatywnej.
No i teraz właściwe rozwiązanie w R. Wykonujemy test Studenta dla średniej hipotetycznej 1000 z lewostronną hipotezą alternatywną.
Napis p-value=0.3387 mówi nam, że aż do poziomu istotności 33.87% brak podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej. Sensowne, uznane przez statystyków poziomy istotności to 1%-10%, więc na każdym z tych poziomów decyzja jest identyczna. Jest więc bardzo mocny argument za przyjęciem, że średni zarobek w firmie nie różni się zbytnio od średniego zarobku w kraju.
Dla formalności trzeba by jeszcze przetestować czy dane z próby zostały wybrane z populacji o rozkładzie normalnym cechy. Służy do tego test Shapiro-Wilka. Niestety nikt o nim nie naucza.
Tu p-wartość też jest duża, więc na wszystkich sensownych poziomach istotności brak podstaw do odrzucenia tezy o normalności rozkładu.
Obliczenia ręczne - sposób dla amatorów
Czas na obliczenia ręczne, bo oczywiście nikt na wykładach nie robi statystyki na komputerze, a to krzywda wyrządzona studentowi, który potem nie zna żadnego pakietu statystycznego. Moje wykłady ze statystyki są przesycone oprogramowaniem R.
Robimy test istotności dla średniej dla populacji o rozkładzie normalnym cechy z nieznanym odchyleniem standardowym w małej próbie.
Musimy wyliczyć średnią z próby: mamy to już zrobione w R, nie będę liczył na kartce, bo zakładam, że działania na ułamkach są Ci znane. Więc \(\bar{x}=950.\) Teraz należy obliczyć odchylenie standardowe z próby. Często robi się to ze wzoru\[s=\sqrt{\frac{1}{n-1}\sum_{k=1}^n(x_k-\bar{x})^2}.\]W R realizuje to funkcja sd, a Ty policz samodzielnie na kartce.
Tak więc \(s=302.765.\)
Hipotezy jak wyżej. \(H_0:m=1000\) oraz \(H_1:m<1000\). Statystyka testowa:\[t=\frac{\bar{x}-1000}{s}\sqrt{n-1}=\frac{950-1000}{302.765}\cdot\sqrt{6}=-0.405.\](Uwaga: R bierze \(\sqrt{n}\) zamiast \(\sqrt{n-1}\)).
Teraz obszar krytyczny czyli obszar odrzucenia na poziomie istotności \(\alpha=5\%\). Charakteryzuje go nierówność\[t<-t_{2\alpha;n-1}=-t_{0.10;6}=-1.94,\]co odczytujemy z tablic rozkładu t-Studenta.
Statystyka testowa \(t=-0.405\) nie spełnia tej nierówności, a zatem statystyka testowa nie leży w obszarze krytycznym. Dlatego brak podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej na poziomie istotności 5%.
Wnioski.
1. Szkoda, że nie naucza się o p-wartościach, bo ich użycie jest bardziej rzetelne w badaniach zwłaszcza tam, gdzie decyzja zależy od sensownego poziomu istotności.
2. Szkoda, że nie naucza się programów statystycznych, bo - jak widać - ich użycie sprowadza wszystko do jednej komendy, a nam pozostaje interpretacja.
3. Obliczenia na kartce nia mają sensu.
4. Jeśli ktoś bardzo, ale to bardzo nie chce uczyć się darmowego i genialnego R, to niech zrobi zadanie w Excelu, który też ma dość dobrą statystykę. Tam obliczenia będą pół-ręczne chyba, że istnieje tam coś takiego, jak test Studenta.
Zrobię rozwiązanie w R, a potem go ewentualnie skomentuję robiąc obliczenia ręczne, których nienawidzę (ale oczywiście umiem je zrobić). Hipotetyczny średni zarobek to zarobek krajowy, czyli \(1000\). Dlatego przyjmujemy \(H_0:m=1000\), gdzie \(m\) jest średnim zarobkiem w całym przedsiębiorstwie. Popatrzmy jeszcze, jaką przyjąć hipotezę alternatywną. W gruncie rzeczy zależy to od średniej w próbie, jak ona ma się do średniej hipotetycznej.
Kod: Zaznacz cały
> zarobki<-c(650, 800, 700, 1500, 1200, 850, 950)
> zarobek_sredni<-mean(zarobki)
> print(zarobek_sredni)
[1] 950
No i teraz właściwe rozwiązanie w R. Wykonujemy test Studenta dla średniej hipotetycznej 1000 z lewostronną hipotezą alternatywną.
Kod: Zaznacz cały
> t.test(zarobki,mu=1000,alternative = 'less')
One Sample t-test
data: zarobki
t = -0.43693, df = 6, p-value = 0.3387
alternative hypothesis: true mean is less than 1000
95 percent confidence interval:
-Inf 1172.367
sample estimates:
mean of x
950
Dla formalności trzeba by jeszcze przetestować czy dane z próby zostały wybrane z populacji o rozkładzie normalnym cechy. Służy do tego test Shapiro-Wilka. Niestety nikt o nim nie naucza.
Kod: Zaznacz cały
> shapiro.test(zarobki)
Shapiro-Wilk normality test
data: zarobki
W = 0.89682, p-value = 0.3122
Obliczenia ręczne - sposób dla amatorów
Czas na obliczenia ręczne, bo oczywiście nikt na wykładach nie robi statystyki na komputerze, a to krzywda wyrządzona studentowi, który potem nie zna żadnego pakietu statystycznego. Moje wykłady ze statystyki są przesycone oprogramowaniem R.
Robimy test istotności dla średniej dla populacji o rozkładzie normalnym cechy z nieznanym odchyleniem standardowym w małej próbie.
Musimy wyliczyć średnią z próby: mamy to już zrobione w R, nie będę liczył na kartce, bo zakładam, że działania na ułamkach są Ci znane. Więc \(\bar{x}=950.\) Teraz należy obliczyć odchylenie standardowe z próby. Często robi się to ze wzoru\[s=\sqrt{\frac{1}{n-1}\sum_{k=1}^n(x_k-\bar{x})^2}.\]W R realizuje to funkcja sd, a Ty policz samodzielnie na kartce.
Kod: Zaznacz cały
> s<-sd(zarobki)
> print(s)
[1] 302.765
Hipotezy jak wyżej. \(H_0:m=1000\) oraz \(H_1:m<1000\). Statystyka testowa:\[t=\frac{\bar{x}-1000}{s}\sqrt{n-1}=\frac{950-1000}{302.765}\cdot\sqrt{6}=-0.405.\](Uwaga: R bierze \(\sqrt{n}\) zamiast \(\sqrt{n-1}\)).
Teraz obszar krytyczny czyli obszar odrzucenia na poziomie istotności \(\alpha=5\%\). Charakteryzuje go nierówność\[t<-t_{2\alpha;n-1}=-t_{0.10;6}=-1.94,\]co odczytujemy z tablic rozkładu t-Studenta.
Statystyka testowa \(t=-0.405\) nie spełnia tej nierówności, a zatem statystyka testowa nie leży w obszarze krytycznym. Dlatego brak podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej na poziomie istotności 5%.
Wnioski.
1. Szkoda, że nie naucza się o p-wartościach, bo ich użycie jest bardziej rzetelne w badaniach zwłaszcza tam, gdzie decyzja zależy od sensownego poziomu istotności.
2. Szkoda, że nie naucza się programów statystycznych, bo - jak widać - ich użycie sprowadza wszystko do jednej komendy, a nam pozostaje interpretacja.
3. Obliczenia na kartce nia mają sensu.
4. Jeśli ktoś bardzo, ale to bardzo nie chce uczyć się darmowego i genialnego R, to niech zrobi zadanie w Excelu, który też ma dość dobrą statystykę. Tam obliczenia będą pół-ręczne chyba, że istnieje tam coś takiego, jak test Studenta.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Testy parametryczne - Statystyka
Nie widzę powodu, żeby gardzić sekretarkami ani tym bardziej grzecznymi dziećmi.
To komentarz/wniosek poniżej pana godności. Chyba, że się mylę
To komentarz/wniosek poniżej pana godności. Chyba, że się mylę
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Testy parametryczne - Statystyka
To nie jest pogarda. Mnie zastanawia coś innego. Czemu Pan mnie non stop kontruje? Dla świętego spokoju usuwam zdanie o sekretarkach, bo nie należy to do meritum sprawy i bez szkody dla siebie mogę z niego zrezygnować. Ale proszę o więcej merytoryki z Pana strony. Czyżbym coś źle napisał w kwestii statystycznej?
Re: Testy parametryczne - Statystyka
Dziękuję za pomoc z tym zadaniem, aczkolwiek mam dwa pytania.
1.Czy mógłbyś mi powiedzieć, dlaczego tutaj hipotetyczny średni zarobek to 1000?
1.Czy mógłbyś mi powiedzieć, dlaczego tutaj hipotetyczny średni zarobek to 1000?
2.Czy przyjęcie, że \(H_1:m \ \neq 1100\) i \(C_1 = ( -\infty , -t_{1- \alpha /2}) \cup ( t_{1- \alpha /2}, \infty \)) jest dobre? Wyliczenie \(s\) jest dokładnie takie samo, jak ze wzoru, który podałeś, a we wzorze na \(t\) byłaby jedynie różnica, że pod pierwiastkiem zamiast \(n-1\) byłoby samo \(n\).Zrobię rozwiązanie w R, a potem go ewentualnie skomentuję robiąc obliczenia ręczne, których nienawidzę (ale oczywiście umiem je zrobić). Hipotetyczny średni zarobek to zarobek krajowy, czyli \(1000\). Dlatego przyjmujemy \(H_0:m=1000\), gdzie \(m\) jest średnim zarobkiem w całym przedsiębiorstwie. Popatrzmy jeszcze, jaką przyjąć hipotezę alternatywną. W gruncie rzeczy zależy to od średniej w próbie, jak ona ma się do średniej hipotetycznej.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Testy parametryczne - Statystyka
Naucza się albo studenci sami muszą je opanować jeśli mają motywację czyli jakąś serię opracowań wyników do policzenia ewentualnie gdy potrzebne im to jest przy pracy magisterskiej. Natomiast, gdy spotykają się z tym incydentalnie, raz albo dwa, to najczęściej wstawiają te "problemy" tutaj lub na innych forach.
Mnie zastanawia fakt, czemu w tych programach nie ma od razu \(\sqrt{n(n-1)}\) stosowanego przy obliczaniu odchylenia standardowego średniej arytmetycznej Nawet, gdy student liczy sam np. na kalkulatorze, wykorzystując istniejące tam funkcje statystyczne, to zwykle o tym zapomina.
pełna zgoda
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Testy parametryczne - Statystyka
ad 1. Bo się pomyliłem. Zaraz zrobię test Studenta dla 1100. Więc hipoteza lewostronna ma jeszcze większe uzasadnienie. Obliczenia tylko w R, bo to, co pokazałem na kartce, jak to się robi, jest reprezentatywne i nie ma sensu tu powtarzać...freshi pisze: ↑06 gru 2020, 01:01 Dziękuję za pomoc z tym zadaniem, aczkolwiek mam dwa pytania.
1.Czy mógłbyś mi powiedzieć, dlaczego tutaj hipotetyczny średni zarobek to 1000?2.Czy przyjęcie, że \(H_1:m \ \neq 1100\) i \(C_1 = ( -\infty , -t_{1- \alpha /2}) \cup ( t_{1- \alpha /2}, \infty \)) jest dobre? Wyliczenie \(s\) jest dokładnie takie samo, jak ze wzoru, który podałeś, a we wzorze na \(t\) byłaby jedynie różnica, że pod pierwiastkiem zamiast \(n-1\) byłoby samo \(n\).Zrobię rozwiązanie w R, a potem go ewentualnie skomentuję robiąc obliczenia ręczne, których nienawidzę (ale oczywiście umiem je zrobić). Hipotetyczny średni zarobek to zarobek krajowy, czyli \(1000\). Dlatego przyjmujemy \(H_0:m=1000\), gdzie \(m\) jest średnim zarobkiem w całym przedsiębiorstwie. Popatrzmy jeszcze, jaką przyjąć hipotezę alternatywną. W gruncie rzeczy zależy to od średniej w próbie, jak ona ma się do średniej hipotetycznej.
Kod: Zaznacz cały
> zarobki<-c(650, 800, 700, 1500, 1200, 850, 950)
> zarobek_sredni<-mean(zarobki)
> t.test(zarobki,mu=1100,alternative = 'less')
One Sample t-test
data: zarobki
t = -1.3108, df = 6, p-value = 0.1189
alternative hypothesis: true mean is less than 1100
95 percent confidence interval:
-Inf 1172.367
sample estimates:
mean of x
950
ad 2. Test z dwustronną hipotezą alternatywną:
Kod: Zaznacz cały
> zarobki<-c(650, 800, 700, 1500, 1200, 850, 950)
> zarobek_sredni<-mean(zarobki)
> t.test(zarobki,mu=1100,alternative = 'two.sided')
One Sample t-test
data: zarobki
t = -1.3108, df = 6, p-value = 0.2379
alternative hypothesis: true mean is not equal to 1100
95 percent confidence interval:
669.989 1230.011
sample estimates:
mean of x
950