Zmienna losowa ciągła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
simp123
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 158
Rejestracja: 18 cze 2013, 19:27
Podziękowania: 11 razy

Zmienna losowa ciągła

Post autor: simp123 »

Pracochłonność robotników odchyla się od przeciętnej pracochłonności średnio o 10 min/wyrób.
Pracochłonność większą od 50 minut ma 2,28% robotników. Oblicz, ile wynosi przeciętna
pracochłonność robotnika, jeśli zakłada się normalność rozkładu interesującej nas cechy
statystycznej.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zmienna losowa ciągła

Post autor: grdv10 »

Przyjmujemy odchylenie standardowe \(\sigma=10\). Niech \(m\) będzie przeciętną pracochłonnością. Więc pracochłonność ma rozkład \(X\sim N(m,10)\). Wiemy też, że \(P(X>50)=0.0228.\) To już wystarczy do policzenia \(m\). Po standaryzacji zmienna losowa \(U=\dfrac{X-m}{\sigma}\) ma rozkład \(N(0,1)\). Tak więc\[P(X>50)=P\left(\frac{X-m}{10}>\frac{50-m}{10}\right)=P\left(U>\frac{50-m}{10}\right)=0.0228.\]Z własności dystrybuanty \(\Phi\) rozkładu \(N(0,1)\) mamy\[0.0228=P\left(U>\frac{50-m}{10}\right)=1-P\left(U<\frac{50-m}{10}\right)=1-\Phi\left(\frac{50-m}{10}\right),\]więc\[\Phi\left(\frac{50-m}{10}\right)=0.9772,\] dlatego w oparciu o tablice \(\Phi\) odczytujemy \(\dfrac{50-m}{10}=2,\) skąd już łatwo wyliczamy \(m=30\).

Odp. Przeciętna pracochłonność to 30 minut.
ODPOWIEDZ