Cześć, bardzo proszę o wsparcie w doborze metody do obliczenia dokładności:
Klasyfikator sklasyfikował 295 jednostek.
Audytor spośród powyższych sprawdził 14 jednostek i znalazł 2 błędy.
Jak możemy wykazać dokładność (accuracy) klasyfikatora, uwzględniając całą pulę sklasyfikowanych przez niego jednostek?
Zwykłe obliczenie próbki:
100% - 2/14 = 85.71%
wydaje się w tej sytuacji być krzywdzące.
Obliczenie dokładności na podstawie próbki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczenie dokładności na podstawie próbki
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Obliczenie dokładności na podstawie próbki
Nijak aż tylu danych nie posiadam Ale dzięki za odpowiedź!
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Obliczenie dokładności na podstawie próbki
A może to zadanie nie ma nic wspólnego ze statystyką.
Skoro na 14 jednostek wykryto 2 błędy, to w 295 jednostkach zweryfikowanych można się spodziewać około 42 błędów.
Czyli 295-42=253 przypadki zweryfikowano poprawnie. Dokładność to \( \frac{253}{295}\cdot 100\%\approx 86\%\)
To nie jest niska dokładność (chyba).
Skoro na 14 jednostek wykryto 2 błędy, to w 295 jednostkach zweryfikowanych można się spodziewać około 42 błędów.
Czyli 295-42=253 przypadki zweryfikowano poprawnie. Dokładność to \( \frac{253}{295}\cdot 100\%\approx 86\%\)
To nie jest niska dokładność (chyba).