Strzelec trafia do tarczy średnio siedem razy na dziesięć strzałów.
1. Oblicz prawdopodobieństwo, że w serii dziesieciu strzałów strzelec trafił siedem razy
2. oblicz prawdopodobną liczę trafień do tarczy w serii dwudziestu strzałów
Schemat Bernoulliego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Schemat Bernoulliego
1)
\(p=\frac{7}{10}\\q=\frac{3}{10}\\n=10\\k=7\\P_{10}(7)= { 10\choose 7} \cdot (0,7)^7 \cdot (0,3)^3\)
2)
\(k_0<(N+1)p \)
\(k_0<21 \cdot 0,7\\k_0 \in \nn \\k_0=14\)
\(p=\frac{7}{10}\\q=\frac{3}{10}\\n=10\\k=7\\P_{10}(7)= { 10\choose 7} \cdot (0,7)^7 \cdot (0,3)^3\)
2)
\(k_0<(N+1)p \)
\(k_0<21 \cdot 0,7\\k_0 \in \nn \\k_0=14\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.