urny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3525
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1930 razy
Re: urny
Przyporządkowuje kulom urny i korzystam z https://pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_w% ... 5cze%C5%84
\(4^6-\color{blue}{{4\choose1}\cdot 3^6}+{4\choose2}\cdot 2^6-{4\choose3}\cdot1^6\)
tzn. wszystkie możliwości odjąć te, w których jest co najmniej jedna urna pusta dodać te w których są co najmniej dwie urny puste odjąć te, w których są trzy urny puste
Wyróżnienie: wybieram urnę i ją "zamykam", do pozostałych urn wrzucam kule, ale zdarzy się tak, że nie wykorzystam wszystkich pozostałych urn... Dalej - analogicznie
Pozdrawiam
\(4^6-\color{blue}{{4\choose1}\cdot 3^6}+{4\choose2}\cdot 2^6-{4\choose3}\cdot1^6\)
tzn. wszystkie możliwości odjąć te, w których jest co najmniej jedna urna pusta dodać te w których są co najmniej dwie urny puste odjąć te, w których są trzy urny puste
Wyróżnienie: wybieram urnę i ją "zamykam", do pozostałych urn wrzucam kule, ale zdarzy się tak, że nie wykorzystam wszystkich pozostałych urn... Dalej - analogicznie
Pozdrawiam