Uzasadnić, że

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Uzasadnić, że

Post autor: MartaaKo »

Z rodziny wszystkich 10-elementowych podzbiorów zbioru liczb {1,2,3,...,44,45} wybrano dokładnie 450 podzbiorów. Uzasadnić ze znajdziemy wśród nich co najmniej dwa, o jednakowej sumie.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Uzasadnić, że

Post autor: kerajs »

Skoro najmniejsza suma to 1+2+...+10=55, a największa to 36+37+...+45=405, więc jest tylko 405-55+1=351 możliwych sum. Ponieważ sum jest 351, a podzbiorów 450 więc wśród są co najmniej dwa podzbiory o jednakowej sumie.
ODPOWIEDZ