wykres dystrybuanty zmiennej losowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ketnasar77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2018, 20:39
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

wykres dystrybuanty zmiennej losowej

Post autor: ketnasar77 »

Zmienna losowa dyskretna X posiada rozkład:
\(
\begin{vmatrix}
x_i &-3 &-1 &0 &2 &3 &4 \\
p_i &0.2 &0.1 &0.1 &0.2 &0.3 &0.1
\end{vmatrix}
\)

Narysuj wykres dystrybuanty zmiennej losowej \(X\) oraz wylicz \(EX\) oraz\(D^{2}X\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: wykres dystrybuanty zmiennej losowej

Post autor: grdv10 »

Kod: Zaznacz cały

> x<-rep(c(-3,-1,0,2,3,4),c(2,1,1,2,3,1))
> m<-mean(x)
> s2<-mean((x-m)^2)
> # EX
> m
[1] 1
> # D2X
> s2
[1] 6
> 
Masz obliczenia w programie R. Dystrybuantę wyznacz. Co zrobiłeś w tej kwestii?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wykres dystrybuanty zmiennej losowej

Post autor: panb »

ketnasar77 pisze: 11 cze 2020, 18:43 Zmienna losowa dyskretna X posiada rozkład:
\(
\begin{vmatrix}
x_i &-3 &-1 &0 &2 &3 &4 \\
p_i &0.2 &0.1 &0.1 &0.2 &0.3 &0.1
\end{vmatrix}
\)

Narysuj wykres dystrybuanty zmiennej losowej \(X\)
Dystrybuanta \(F(x)= \begin{cases}0&\text{dla}&x<3\\ 0,2&\text{dla}&-3\le x <-1\\ 0,2+0,1=0,3&\text{dla}&-1 \le x <0\\ 0,3+0,1=0,4&\text{dla}&0\le x<2\\ 0,6&\text{dla}&2\le x<3\\ 0,9 &\text{dla}& 3\le x<4\\ 1&\text{dla}&x\ge 4\end{cases} \)
Tak to wygląda na wykresie:
rys.png
ODPOWIEDZ