Losowanie kul z urny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ketnasar77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2018, 20:39
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Losowanie kul z urny

Post autor: ketnasar77 »

Z urny zawierającej 14 kul, wśród których jest dokładnie 6 kul czerwonych, losujemy bez zwracania 10 kul. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród nich znajdzie się dokładnie 5 kul czerwonych.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Losowanie kul z urny

Post autor: panb »

ketnasar77 pisze: 11 cze 2020, 17:03 Z urny zawierającej 14 kul, wśród których jest dokładnie 6 kul czerwonych, losujemy bez zwracania 10 kul. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród nich znajdzie się dokładnie 5 kul czerwonych.
\(\displaystyle p= \frac{{6\choose 5}\cdot {8\choose5}}{{14\choose 10}} = \frac{48}{143} \)
ODPOWIEDZ