Funkcja
\(
f(x) =
\left\{\begin{matrix}
\frac{1}{2}x & \text{dla} & 0\leq x \leq2, \\
0& \text{dla}&\text{pozostalych }x
\end{matrix}\right.
\)
jest gęstością pewnej zmiennej losowej \(X\) o rozkładzie ciągłym.
a) Wylicz \(EX, D^{2}X, \)
b) Wylicz \(EY, D^{2}Y, \) dla zmiennej losowej \(Y = 2X +1\)
zmienna losowa o rozkładzie ciągłym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 21 mar 2018, 20:39
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
zmienna losowa o rozkładzie ciągłym
Ostatnio zmieniony 11 cze 2020, 12:21 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Powód: poprawa kodu
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: zmienna losowa o rozkładzie ciągłym
No co ty? Przecież na to są wzory.
\[EX= \int_{0}^{2}(x\cdot \frac{1}{2}x){dx}= \frac{4}{3} \\
E(X^2)= \int_{0}^{2}(x^2\cdot \frac{1}{2}x){dx}= 2\\
D^2X=E(X^2)-(EX)^2= \frac{2}{9} \]
Na podpunkt b) też!! Oto one
\[E(a \cdot X+b)=a \cdot EX+b\\
D^2(a \cdot X+b)=a^2 \cdot D^2X\]
Tyle w temacie!
\[EX= \int_{0}^{2}(x\cdot \frac{1}{2}x){dx}= \frac{4}{3} \\
E(X^2)= \int_{0}^{2}(x^2\cdot \frac{1}{2}x){dx}= 2\\
D^2X=E(X^2)-(EX)^2= \frac{2}{9} \]
Na podpunkt b) też!! Oto one
\[E(a \cdot X+b)=a \cdot EX+b\\
D^2(a \cdot X+b)=a^2 \cdot D^2X\]
Tyle w temacie!
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 21 mar 2018, 20:39
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Re: zmienna losowa o rozkładzie ciągłym
Dzięki śliczne!
Niestety jeszcze nie zaznajomiłem się na dobrze z tematem stąd takie proste pytania sunę, ale obiecuję poprawę
Niestety jeszcze nie zaznajomiłem się na dobrze z tematem stąd takie proste pytania sunę, ale obiecuję poprawę