Kwartyle i przestrzeń probabilistyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
suinnmoo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 18 kwie 2020, 18:56
Podziękowania: 4 razy

Kwartyle i przestrzeń probabilistyczna

Post autor: suinnmoo »

Czy moje rozwiązania są dobre?

Zad1: Dla dane próby 38,41,44,45,52,54,56,60,64,69,71,76,77,78,79,80,81,87,88,90,98.
Obliczyć pierwszy,drugi i trzeci kwartyl i wskazać modę.
Mediana \( 71\).
Kwartyl pierwszy \(54+56 \cdot \frac{1}{2}=55\)
Kwartyl trzeci \(80+79 \cdot \frac{1}{2}=79.5\)
Moda - brak, bo każda liczba występuje po razie (czy może wszystkie te liczby zaliczają się do mody?)


Zad2: Dla każdego doświadczenia losowego A,B,C podaj przestrzeń probabilistyczną i określ, która z nich jest klasyczna, a która z prawdopodobieństwem geometrycznym:

TUTAJ NIE WIEM JAK TO ROZPISYWAĆ, CZY TYLKO W NAWIASIE JAK JEST\( (\Omega, F, P)\) CZY COŚ TRZEBA LICZYĆ, JA TUTAJ JAKIEŚ SWOJE PRÓBY WRZUCAM
a) A-rzucamy prawidłową monetą do momentu wyrzucenia orła po raz pierwszy

1- sukces
0 - porażka
\( | \Omega |=\{1, 01, 001, 0001, ...\} \\\)
Omega chyba tak, bez osobnego zbioru z samych zer, skoro do momentu wyrzucenia orła (?) czy i tak znak sumy i dodać\( \{000...\}\)?
\(P(1)=\frac{1}{2} \\
P(01)=\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} \\
P(001)=(\frac{1}{2})^{2} \cdot \frac{1}{2} \\
P(0001)=(\frac{1}{2})^{3} \cdot \frac{1}{2} \\
(...) \\
P(000...)= 0 \\
P(\{1,01,001,...\})=\frac{1}{2}+\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}+(\frac{1}{2})^{2} \cdot \frac{1}{2}=\frac{1}{2} \sum_{ k=0 }^{ \infty} (\frac{1}{2})^{k}=1 \ czyli \ P(\Omega)=1\)

I tutaj dalej nie wiem czy tak zostawić czy coś jeszcze liczyć?
czy model klasyczny czy prawdopodobieństwo geometryczne: prawdopodobieństwo geometryczne

b) B- jaś losuje 3 cukierki, w której jest 3 krówki i 5 michałków

\(
|\Omega|= {8 \choose 3} = 56 \\
\)

coś dalej liczyć?
czy model klasyczny czy prawdopodobieństwo geometryczne: model klasyczny

c) C - sznurek o długości 3m przecinamy w losowym miejscu i liczymy, że jedna z części będzie dwa razy większa od drugiej.
i tu nie wiem jak
ODPOWIEDZ