Testowanie hipotez statystycznych, test chi kwadrat
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Testowanie hipotez statystycznych, test chi kwadrat
Zad. 1. Załóżmy, że 5-cio elementowa próbka prosta
0.1;1;0.5;20/10;2
pochodzi z rozkładu wykładniczego z parametrem λ>0 oraz że λ^ jest estymatorem parametru λ, wyznaczonym metodą największej wiarogodności. Obliczyć wartość λ^.
Zad. 2. Spośród 125 głosujących, 35 osób poparło kandydata A. Wyznaczyć 90% przedział ufności dla frakcji osób popierających A.
Zad. 3. Z pewnej populacji, w której iloraz inteligencji posiada rozkład N(m,5), wybrano losowo 1040 osób, a następnie zbadano ich iloraz inteligencji otrzymując średnią 125.5. Przyjmując poziom istotności α=0.05, przetestować hipotezę H0:m=126, przy alternatywie H1:m<126.
Zad. 4. Wylosowano grupę 100 osób i okazało się, iż 40 z nich lubi czekoladę. Testem chi kwadrat zweryfikować hipotezę głoszącą, że osób lubiących czekoladę jest trzy razy mniej niż pozostałych (przyjąć poziom istotności α=0.01).
0.1;1;0.5;20/10;2
pochodzi z rozkładu wykładniczego z parametrem λ>0 oraz że λ^ jest estymatorem parametru λ, wyznaczonym metodą największej wiarogodności. Obliczyć wartość λ^.
Zad. 2. Spośród 125 głosujących, 35 osób poparło kandydata A. Wyznaczyć 90% przedział ufności dla frakcji osób popierających A.
Zad. 3. Z pewnej populacji, w której iloraz inteligencji posiada rozkład N(m,5), wybrano losowo 1040 osób, a następnie zbadano ich iloraz inteligencji otrzymując średnią 125.5. Przyjmując poziom istotności α=0.05, przetestować hipotezę H0:m=126, przy alternatywie H1:m<126.
Zad. 4. Wylosowano grupę 100 osób i okazało się, iż 40 z nich lubi czekoladę. Testem chi kwadrat zweryfikować hipotezę głoszącą, że osób lubiących czekoladę jest trzy razy mniej niż pozostałych (przyjąć poziom istotności α=0.01).
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Testowanie hipotez statystycznych, test chi kwadrat
\(\hat{\lambda} = \frac{1}{\kre{X}} \).
Policz średnią próbki (ja nie mogę z powodu ;20/10;2) i weź jej odwrotność. To jest estymator największej wiarogodności parametru \(\lambda\) rozkładu wykładniczego.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Testowanie hipotez statystycznych, test chi kwadrat
\(\alpha =1-0,9=0,1 \So 1- \frac{\alpha}{2}=0,95 \So z_\alpha=1,65 \) według tablic dostępnych tutaj.
Wzór na przedział ufności jest taki:
\[\hat{p}- z_\alpha \sqrt{ \frac{\hat{p}\hat{q}}{n} } <p< \hat{p}+ z_\alpha \sqrt{ \frac{\hat{p}\hat{q}}{n} }\]
przy czym: \(n=125,\,\,\,\hat{p}= \frac{35}{125}=0,28,\,\,\, \hat{q}=1-\hat{p}=0,72 \So 0,21<p<0,35\)
Odpowiedź: Poparcie dla kandydata zawiera się w przedziale między 21% a 35%
.Re: Testowanie hipotez statystycznych, test chi kwadrat
Hej, dwa pytania.panb pisze: ↑06 cze 2020, 17:48\(\alpha =1-0,9=0,1 \So 1- \frac{\alpha}{2}=0,95 \So z_\alpha=1,65 \) według tablic dostępnych tutaj.
Wzór na przedział ufności jest taki:
\[\hat{p}- z_\alpha \sqrt{ \frac{\hat{p}\hat{q}}{n} } <p< \hat{p}+ z_\alpha \sqrt{ \frac{\hat{p}\hat{q}}{n} }\]
przy czym: \(n=125,\,\,\,\hat{p}= \frac{35}{125}=0,28,\,\,\, \hat{q}=1-\hat{p}=0,72 \So 0,21<p<0,35\)
Odpowiedź: Poparcie dla kandydata zawiera się w przedziale między 21% a 35%
.
1. Dlaczego alfa dzielimy przez 2? W efekcie jest 0.95 a nie 0.9
2. Skoro 0,95 to dlaczego wartością odczytaną z rozkładu normalnego nie jest ~1.96 tylko 1,65?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Testowanie hipotez statystycznych, test chi kwadrat
Chętnie bym ci wyjaśnił na czym to polega, ale zauważyłem, że nie potrafisz zdobyć się na głupie podziękowanie (kliknięciem) za rozwiązanie zadania. Wyjaśnienie wymaga rysunku z odpowiednim komentarzem. Szczerze mówiąc nie mam motywacji.
Re: Testowanie hipotez statystycznych, test chi kwadrat
Sorry, za faux pas . Jako jedyny podjąłeś się rozwiązania powyższych zadań, zdecydowanie należy Ci się podziękowanie za to!
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Testowanie hipotez statystycznych, test chi kwadrat
1. Dlaczego alfa dzielimy przez 2? W efekcie jest 0.95 a nie 0.9
2. Skoro 0,95 to dlaczego wartością odczytaną z rozkładu normalnego nie jest ~1.96 tylko 1,65?
Oto rysunek wyjaśniający (mam nadzieję) cały mechanizm:
W tablicach, których użyłem nie ma ujemnych argumentów, a w konstruowaniu przedziału ufności bierze się \(\pm z_\alpha\).
Jeśli masz tablice z ujemnymi , to szukasz \(\Phi \left( \frac{\alpha}{2} \right) \), a potem bierzesz tę wartość z minusem i przeciwną do niej
Dlaczego 1.96? Wtedy by było dla 0.975!!
2. Skoro 0,95 to dlaczego wartością odczytaną z rozkładu normalnego nie jest ~1.96 tylko 1,65?
Oto rysunek wyjaśniający (mam nadzieję) cały mechanizm:
W tablicach, których użyłem nie ma ujemnych argumentów, a w konstruowaniu przedziału ufności bierze się \(\pm z_\alpha\).
Jeśli masz tablice z ujemnymi , to szukasz \(\Phi \left( \frac{\alpha}{2} \right) \), a potem bierzesz tę wartość z minusem i przeciwną do niej
Dlaczego 1.96? Wtedy by było dla 0.975!!
Re: Testowanie hipotez statystycznych, test chi kwadrat
Dzięki za wyjaśnienie.panb pisze: ↑21 cze 2020, 14:58 1. Dlaczego alfa dzielimy przez 2? W efekcie jest 0.95 a nie 0.9
2. Skoro 0,95 to dlaczego wartością odczytaną z rozkładu normalnego nie jest ~1.96 tylko 1,65?
Oto rysunek wyjaśniający (mam nadzieję) cały mechanizm:
dzwon.png
W tablicach, których użyłem nie ma ujemnych argumentów, a w konstruowaniu przedziału ufności bierze się \(\pm z_\alpha\).
Jeśli masz tablice z ujemnymi , to szukasz \(\Phi \left( \frac{\alpha}{2} \right) \), a potem bierzesz tę wartość z minusem i przeciwną do niej
Dlaczego 1.96? Wtedy by było dla 0.975!!
Zrobiłem 4. ale nie wiem czy dobrze.
n = 100
Liczba osób lubiących czekoladę 40
π = 0.25
\(\sum_{i=1}^{k}= \frac {(ni - nπi)^2}{nπi}=\frac {(40 - 100*0.25)^2}{100*0,25}+ \frac{(60 - 100*0.75)^2}{100*0,75}=12\)
Obszar krytyczny
\(\chi^2\text {0,01;1} = 6,635\)
Odpowiedź
na 99% możemy stwierdzić, że osób lubiących czekoladę jest 3 razy mniej niż pozostałych.
Prośba o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Testowanie hipotez statystycznych, test chi kwadrat
Test jest ok, ale 12>6,635, więc hipotezę należy odrzucić.
Na 99% nie możemy twierdzić, że osób lubiących czekoladę jest trzy razy mniej niż pozostałych
Na 99% nie możemy twierdzić, że osób lubiących czekoladę jest trzy razy mniej niż pozostałych
Re: Testowanie hipotez statystycznych, test chi kwadrat
Jarxinho pisze: ↑06 cze 2020, 14:10
Zad. 3. Z pewnej populacji, w której iloraz inteligencji posiada rozkład N(m,5), wybrano losowo 1040 osób, a następnie zbadano ich iloraz inteligencji otrzymując średnią 125.5. Przyjmując poziom istotności α=0.05, przetestować hipotezę H0:m=126, przy alternatywie H1:m<126.
Prośba o pomoc jak rozwiązać zadanie 3.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Testowanie hipotez statystycznych, test chi kwadrat
Jarxinho pisze: ↑06 cze 2020, 14:10
Zad. 3. Z pewnej populacji, w której iloraz inteligencji posiada rozkład N(m,5), wybrano losowo 1040 osób, a następnie zbadano ich iloraz inteligencji otrzymując średnią 125.5. Przyjmując poziom istotności α=0.05, przetestować hipotezę H0:m=126, przy alternatywie H1:m<126.
Prośba o pomoc jak rozwiązać zadanie 3.
- Sformułowanie hipotez
\( H_0: m=126, \qquad H_1: m<126\) - Określenie wartości krytycznej
Dla \(\alpha=0,05\), i lewostronnego obszaru krytycznego \(z_\alpha=-1,65 \) - Obliczenie wartości statystyki testowej
\(z= \frac{\kre{X}-m}{\sigma} \sqrt{n} =\ldots =-3,225\) - Decyzja
\(-3,225<-1,65\), więc wartość statystyki znajduje się w obszarze krytycznym co daje podstawy do odrzucenia hipotezy \(H_0\) - Podsumowanie/Wniosek
Należy sądzić, że w tej populacji iloraz inteligencji jest mniejszy niż 126.