zmienna X ma rozkład normalny ze średnią 12 i odchyleniem standardowym 3. Wówczas
A. P(X<6)>0,03
B. P(X<15)<0,08
C.P(X<15)>0,8
zmienna X ma rozkład normalny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: zmienna X ma rozkład normalny
\(P(X<6)=P(\frac{X-12}{3}<\frac{6-12}{3})=\Phi (-2)=1-\Phi(2)\approx 0,02275\\
P(X<15)=P(\frac{X-12}{3}<\frac{15-12}{2})=\Phi(1)=0,84134\)
P(X<15)=P(\frac{X-12}{3}<\frac{15-12}{2})=\Phi(1)=0,84134\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę