W pewnym kasynie można postawić na trzy kolory

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

W pewnym kasynie można postawić na trzy kolory

Post autor: alanowakk »

W pewnym kasynie można postawić na trzy kolory: biały (b), czerwony(c) i niebieski(n). Aby przy pomocy testu \(\chi^2 \) sprawdzić ruletkę, która w założeniu ma losować każdy kolor z takim samym prawdopodobieństwem. Puszczono ją w ruch 30 razy i otrzymano wyniki dane w tabelce:
\[\begin{matrix} \text{kolor:} & b & c & n\\
\text{liczba zatrzymań:} & 14 & 7 & 9\end{matrix}\]


a) Na poziomie istotność \(\alpha = 0.005\) odrzucamy hipotezę ruletka jest uczciwa:
b) Na poziomie istotności \(\alpha = 0.025\) odrzucamy hipotezę ruletka jest uczciwa;
c) Na poziomie istotności \( \alpha = 0.01\) odrzucamy hipotezę ruletka jest uczciwa.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2020, 17:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; \matrix
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Re: W pewnym kasynie można postawić na trzy kolory

Post autor: alanowakk »

proszę o pomoc jak policzyć tego typu zadanie?
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Re: W pewnym kasynie można postawić na trzy kolory

Post autor: alanowakk »

Jak policzyć te poziomy istotności?
ODPOWIEDZ