Zdarzenia A i B są niezależne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Zdarzenia A i B są niezależne

Post autor: alanowakk »

Zdarzenia \(A i B\) są niezależne i \(P(A)= \frac{1}{3}\) ,\( P(B)= \frac{1}{3}\) , Wówczas:
a) \(P(A \cap B)= \frac{1}{9} \)
b) \(P(A|B)= \frac{1}{9} \)
c) \(P(A|B)= \frac{1}{3} \)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Zdarzenia A i B są niezależne

Post autor: Galen »

\(P(A \cap B)=\frac{1}{3}\cdot \frac{1}{3}=\frac{1}{9}\)
b)
\(P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{1}{9} }{ \frac{1}{3} }= \frac{1}{3}\)
c) Prawdopodobnie miało być \(P(B/A)\)

Obliczenie jak w b).
Może też być
\(P(A-B)=P(A)-P(A\cap B)=\frac{1}{3}-\frac{1}{9}=\frac{2}{9}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ