rozkład normalny - konsultacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

rozkład normalny - konsultacja

Post autor: Lothar »

Dla Orłów :) Proszę o wsparcie

Średnica wytwarzanych masowo detali ma rozkład N(55;0.4). Detale, których średnica
odchyla się od wartości nominalnej o mniej niż 0.5 mm są kwalifikowane jako I gatunek, przy
większej różnicy, nie przekraczającej 1 mm jako II gatunek, a przy różnicy większej niż 1 mm
jako braki. Jaka część produkowanych elementów należy do poszczególnych grup?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: rozkład normalny - konsultacja

Post autor: panb »

Lothar pisze: 01 cze 2020, 23:17 Dla Orłów :) Proszę o wsparcie

Średnica wytwarzanych masowo detali ma rozkład N(55;0.4). Detale, których średnica
odchyla się od wartości nominalnej o mniej niż 0.5 mm są kwalifikowane jako I gatunek, przy
większej różnicy, nie przekraczającej 1 mm jako II gatunek, a przy różnicy większej niż 1 mm
jako braki. Jaka część produkowanych elementów należy do poszczególnych grup?
\(X \sim N(55;0,4) \So \\P(|X-55|<0,5)=0,79=79\% \text{ I gatunek}\\
P(0,5<|X-55|<1)=0,20=20\% \text{ II gatunek}\\
P(|X-55|>1)=0,01=1\% \text{ braki}\)


Skąd to? Excelem policzone. Można wystandaryzować zmienną X i wtedy skorzystać z tablic.
ODPOWIEDZ