Trzy małżeństwa spotykają się na kolacji. Obliczyć prawdopodobieństwo
tego, ze wybierając losowo miejsca przy okrągłym stole małżeństwa usiądą
obok siebie
Obliczyć prawdopodobieństwo tego, ze wybierając losowo miejsca przy okrągłym stole małżeństwa usiądą obok siebie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: Obliczyć prawdopodobieństwo tego, ze wybierając losowo miejsca przy okrągłym stole małżeństwa usiądą obok siebie
\(|\Omega|={6!\over6}=5!\)
\(|A|=2!\cdot2!\cdot(2!)^2\) - sadzam pierwszą parę, ustalam kolejność pozostałych par, dla nich on/ona albo ona/on
\(p(A)=\cdots\)
Pozdrawiam
\(|A|=2!\cdot2!\cdot(2!)^2\) - sadzam pierwszą parę, ustalam kolejność pozostałych par, dla nich on/ona albo ona/on
\(p(A)=\cdots\)
Pozdrawiam