Grupa studencka liczy 20 osób. Obliczyć prawdopodobieństwo, ze co
najmniej jedna osoba obchodzi urodziny w Wigilię
Obliczyć prawdopodobieństwo, ze co najmniej jedna osoba obchodzi urodziny w Wigilię
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Obliczyć prawdopodobieństwo, ze co najmniej jedna osoba obchodzi urodziny w Wigilię
Zakładam, że rok ma 365 dni. P-wo pojedynczego sukcesu \(p={1\over365}\)
Ze schematu Bernoulli'ego
\(p(S_{20}\ge1)=1-p(S_{20}=0)=1-{20\choose0}\cdot\left({1\over365}\right)^0\cdot\left({364\over365}\right)^{20}=\cdots\)
Pozdrawiam
Ze schematu Bernoulli'ego
\(p(S_{20}\ge1)=1-p(S_{20}=0)=1-{20\choose0}\cdot\left({1\over365}\right)^0\cdot\left({364\over365}\right)^{20}=\cdots\)
Pozdrawiam