Czterdziestu zawodników biorących udział w turnieju podzielono na dwie
grupy eliminacyjne po 20 osób. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, ze
dwóch najwyżej notowanych zawodników trafi do różnych grup
eliminacyjnych.
Obliczyć prawdopodobieństwo tego, ze dwóch najwyżej notowanych zawodników trafi do różnych grup eliminacyjnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Obliczyć prawdopodobieństwo tego, ze dwóch najwyżej notowanych zawodników trafi do różnych grup eliminacyjnych.
Zakładając, że grupy są nierozróżnialne (wybór grupy determinuje wybór grupy):
\(|\Omega|={1\over2}\cdot{40\choose20}\) - wybieram 20 osób do grupy
\(|A|={1\over2}\cdot{2\choose1}\cdot{38\choose19}\) - wybieram "mistrza" do grupy i dobieram pozostałych
\(p(A)=\cdots\)
Pozdrawiam
\(|\Omega|={1\over2}\cdot{40\choose20}\) - wybieram 20 osób do grupy
\(|A|={1\over2}\cdot{2\choose1}\cdot{38\choose19}\) - wybieram "mistrza" do grupy i dobieram pozostałych
\(p(A)=\cdots\)
Pozdrawiam