Współczynnik korelacji zmiennych losowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
misuras
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 31 maja 2020, 18:22
Płeć:

Współczynnik korelacji zmiennych losowych

Post autor: misuras »

Witam. Mam problem z pewnym zadaniem z rachunku prawdopodobieństwa:
Rzucamy kolejno 4 razy monetą. Niech zmienna losowa \(X\) oznacza ilość wyrzuconych orłów, a \(Y\) długość najdłuższej serii orłów. Wyznacz współczynnik korelacji zmiennych losowych \(X, Y\).
Nie za bardzo niestety wiem jak wziąć się za tą "najdłuższą serię orłów". Do tej pory udało mi się obliczyć rozkład brzegowy \(X, Y\), wyznaczyć wartość oczekiwaną \(EX = 2\) oraz \(EY = 2\), a także odchylenie standardowe \(\sqrt{D^2 X} = \frac{3}{2}\).

Proszę o pomoc w wyznaczeniu współczynnika korelacji i sprawdzenie poprawności moich obliczeń, które dotychczas wykonałem. Poniżej wstawiam zdjęcie tabelki łącznego rozkładu prawdopodobieństwa wektora losowego \((X, Y)\).
https://zapodaj.net/50ebb8e321ee5.png.html
Ostatnio zmieniony 31 maja 2020, 19:48 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
ODPOWIEDZ