Estymacja przedziałowa Pomocy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Spidderowsky
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 31 maja 2020, 01:59

Estymacja przedziałowa Pomocy

Post autor: Spidderowsky »

Witam czy byłby mi ktoś w stanie pomóc w rozwiązaniu tego zadania podpunkt c udało mi sie zrobić lecz a i ,b staram sie lecz nie wychodzi
Zadanie 4.
Roczne wydatki na promocję wyrobu X mają rozkład normalny. Wylosowano próbę złożoną z 10 zakładów produkujących te wyroby i prowadzących aktywne działania promocyjne na rynku. Parametry obliczone na podstawie próby wynoszą odpowiednio: x ̅=60 000 i s2 =144 000 000. Należy:
a)Wyznaczyć na poziomie ufności 1-α = 0,9 przedział ufności dla średnich rocznych wydatków na promocję;
b)Obliczyć precyzję oszacowania nieznanego parametru m.
c)Wyznaczyć przedział ufności dla wariancji przyjmując współczynnik ufności 1-α = 0,9.
ODPOWIEDZ