Oszacuj punktowo i przedziałowo średnią wagę torebki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Oszacuj punktowo i przedziałowo średnią wagę torebki

Post autor: lolipop692 »

Wiadomo, że maszyna do paczkowania mąki pakuje zgodnie z rozkładem normalnym. Nastawiono ją na 1 kg i przebadano losowo 8 torebek otrzymując rezultaty w dkg: 102, 93, 95, 106, 99, 100, 105, 96. Oszacuj punktowo i przedziałowo średnią
wagę torebki na poziome ufności \(1 − \alpha = 0.95..\)

Obliczyłam że \(\kre{x}=99,5\) i \(S=4,11\)
proszę tylko o pokazanie jak policzyć przedziałowo średnia wagę
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Oszacuj punktowo i przedziałowo średnią wagę torebki

Post autor: grdv10 »

Wzór na końce przedziału ufności: \(\bar{x}\pm t_{\alpha;n-1}\cdot \dfrac{S}{\sqrt{n-1}}.\)

Masz błędne obliczenia. Jeśli odchylenie liczysz z próby, to wychodzi 4.690416,zaś jeśli z populacji, to 4.387482.
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Oszacuj punktowo i przedziałowo średnią wagę torebki

Post autor: lolipop692 »

a mogę prosić o rozpisanie bo mi nie bardzo co mówi ten wzór
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Oszacuj punktowo i przedziałowo średnią wagę torebki

Post autor: korki_fizyka »

To co policzyłeś, to nie jest odchylenie standardowe \(\sigma = \frac{S}{\sqrt{8}} \approx 1,66\)
pomnóż to przez współczynnik S-F dla 95% i będziesz miał przedział.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Oszacuj punktowo i przedziałowo średnią wagę torebki

Post autor: lolipop692 »

a tutaj trzeba z próby czy z populacji? bo już się pogubiłam jak powinno to być rozwiązane
ODPOWIEDZ