Rozkład t studenta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Rozkład t studenta

Post autor: mela1015 »

Znajdź wartość której z prawdopodobieństwem 99% nie przekroczy zmienna z rokładu t- studenta o 13 stopniach swobody.


Czy tutaj wystarczy odczytać to z tabelki t - studenta przy aplha równym 0,1 i 13 stopniach swobody czy to trzeba jakoś obliczyć?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rozkład t studenta

Post autor: korki_fizyka »

Musisz jeszcze znać wartość średnią tej zmiennej.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Rozkład t studenta

Post autor: mela1015 »

korki_fizyka pisze: 16 maja 2020, 14:17 Musisz jeszcze znać wartość średnią tej zmiennej.
W poleceniu zadania nie ma żadnej informacji o średniej.
Zatem jak to wyznaczyć?
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Rozkład t studenta

Post autor: mela1015 »

Przepraszam zgubiłam wyżej jedno zero przy \( \alpha = 0,01\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rozkład t studenta

Post autor: korki_fizyka »

Musisz wiedzieć co zmierzyłaś.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Rozkład t studenta

Post autor: mela1015 »

korki_fizyka pisze: 16 maja 2020, 23:18 Musisz wiedzieć co zmierzyłaś.
Mam potraktować zadanie za niekompletne ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rozkład t studenta

Post autor: korki_fizyka »

Rozważania są teoretyczne, a praktycznie, to coś mierzysz ileś tam razy, wyznaczasz średnią z tych pomiarów i na końcu zapisujesz wynik w postaci \(\kre{x} \pm \Delta x\), gdzie błąd maksymalny wyznaczasz z prawa 3 \(\sigma\) lub jak to piszesz, odczytując z tabelki współczynnik t-Studenta.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozkład t studenta

Post autor: panb »

Myślę, że chodzi o \(P(T\le t)=0,99\), gdzie zmienna T ma rozkład t-studenta z 13 stopniami swobody.
U mnie w tabeli \( t=2,65031\)
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Rozkład t studenta

Post autor: mela1015 »

panb pisze: 17 maja 2020, 22:01 Myślę, że chodzi o \(P(T\le t)=0,99\), gdzie zmienna T ma rozkład t-studenta z 13 stopniami swobody.
U mnie w tabeli \( t=2,65031\)
a nie powinno być \(t =3,0123\) ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozkład t studenta

Post autor: panb »

Nie, bo to jest wartość używana do obliczania przedziału ufności (zwróć uwagę, czy tam nie było dopisku "wartości testu t-Studenta dotyczą testowania dwustronnego").
Zobacz tutaj - zwróć uwagę, na nagłówek, nam chodzi o obszar krytyczny jednostronny.
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Rozkład t studenta

Post autor: mela1015 »

panb pisze: 18 maja 2020, 21:41 Nie, bo to jest wartość używana do obliczania przedziału ufności (zwróć uwagę, czy tam nie było dopisku "wartości testu t-Studenta dotyczą testowania dwustronnego").
Zobacz tutaj - zwróć uwagę, na nagłówek, nam chodzi o obszar krytyczny jednostronny.
Zadanie to miałam na kolokwium i brzmi ono tak samo jak podałam, nie ma nic o "wartości testu t- Studenta"
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozkład t studenta

Post autor: panb »

Chodziło mi o dopisek do tablic rozkładu, z których wzięłaś wartość 3,0123
ODPOWIEDZ