Rząd wielkośći
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 24 lis 2019, 09:32
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Rząd wielkośći
Czy można powiedzieć, że rząd wielkości jakiejś wartości to [ 10 do takiej potęgi, która będzie najbliższa dokładnej wartości ]?
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2020, 19:59 przez studentAir, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1934 razy
Re: Rżąd wielkośći
Google nie gryzie:
Rząd wielkości – najbliższa wartości liczby potęga liczby 10, czyli najbliższa liczba całkowita wartości jej logarytmu dziesiętnego.
Pozdrawiam
Rząd wielkości – najbliższa wartości liczby potęga liczby 10, czyli najbliższa liczba całkowita wartości jej logarytmu dziesiętnego.
Pozdrawiam
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 24 lis 2019, 09:32
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Re: Rząd wielkośći
No czytałem to i właśnie chodzi mi o to czy można to uprościć do takiej definicji jak podałem?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rząd wielkośći
\(2\cdot10^6 \) rząd = 6 czyli miliony
\(6\cdot 10^{-3}\) rząd = -3 czyli części tysięczne itd.
\(6\cdot 10^{-3}\) rząd = -3 czyli części tysięczne itd.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl