Losowanie n kul

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
moonsu
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 31 mar 2020, 21:01
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Losowanie n kul

Post autor: moonsu »

Treść:
n kul, spośród których jedna jest biała. Losujemy z urny po 1 kuli do momentu wylosowania kuli białej. X - ilość losowań.
Znajdź rozkład X,gdy losujemy:
a)ze zwrotem,
b)bez zwracania.

Wiem jedynie tyle, że:
\(
a) P(X=k) dla k=1,2,3,... \\
b) P(X=k) dla k=1,2,3,...,n \\
czyli \\
P(1)=\frac{1}{n} \\
P(2)=\frac{2}{n} \\
... \\
P(k)=\frac{k}{n} \\
\)


jak zapisać te rozkłady?
moonsu
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 31 mar 2020, 21:01
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Losowanie n kul

Post autor: moonsu »

moonsu pisze: 01 kwie 2020, 11:53
czyli \\
P(1)=\frac{1}{n} \\
P(2)=\frac{2}{n} \\
... \\
P(k)=\frac{k}{n} \\
[/tex]

jak zapisać te rozkłady?
ta część jest źle po P(1), nie wiem jak to rozwiązać poprawnie.
moonsu
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 31 mar 2020, 21:01
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Losowanie n kul

Post autor: moonsu »

moonsu pisze: 01 kwie 2020, 12:11
moonsu pisze: 01 kwie 2020, 11:53 \(
czyli \\
P(1)=\frac{1}{n} \\
P(2)=\frac{2}{n} \\
... \\
P(k)=\frac{k}{n} \\
\)


jak zapisać te rozkłady?
ta część jest źle po P(1), nie wiem jak to rozwiązać poprawnie.
ODPOWIEDZ