Nie wiem jak się zabrać do a i b. Bardzo proszę o pomoc.
Treść zadania:
Rzucamy dwa razy kostką do gry, niech zmienna losowa X to suma oczek w
obu rzutach. Podaj dziedzinę i zbiór wartości zmiennej losowej X a następnie wyznacz jej
rozkład. Podaj następujące prawdopodobieństwa:
\(
a) 𝑃(0 ≤ 𝑋 ≤ 10) \\
b) 𝑃(𝑋 ∈ (5,8]/𝑋 ≤ 6)\)
zmienna losowa X
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 31 mar 2020, 13:42
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: zmienna losowa X
Rozkład: \(\left\{ \left(2, \frac{1}{36} \right) ;\left(3, \frac{2}{36} \right);\left(4, \frac{3}{36} \right) ;\left(5, \frac{4}{36} \right) ;\left(6, \frac{5}{36} \right) ;\left(7, \frac{6}{36} \right) ;\left(8, \frac{5}{36} \right) ;\left(9, \frac{4}{36} \right) ;\left(10, \frac{3}{36} \right) ;\left(11, \frac{2}{36} \right) ;\left(2, \frac{1}{36} \right)\right\}\)
a) \(𝑃(0 ≤ 𝑋 ≤ 10) =1-\frac{2}{36} -\frac{1}{36}= \frac{11}{12} \)
b) \(𝑃(𝑋 ∈ (5,8]/𝑋 ≤ 6)= \frac{𝑃(𝑋 ∈ (5,8] \cap 𝑋 ≤ 6)}{p(𝑋 ≤ 6)}= \frac{ \frac{5}{36} }{\frac{15}{36}} = \frac{1}{3} \)
a) \(𝑃(0 ≤ 𝑋 ≤ 10) =1-\frac{2}{36} -\frac{1}{36}= \frac{11}{12} \)
b) \(𝑃(𝑋 ∈ (5,8]/𝑋 ≤ 6)= \frac{𝑃(𝑋 ∈ (5,8] \cap 𝑋 ≤ 6)}{p(𝑋 ≤ 6)}= \frac{ \frac{5}{36} }{\frac{15}{36}} = \frac{1}{3} \)