Teoria kolejek - proszę o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
luu888
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 mar 2020, 13:02

Teoria kolejek - proszę o pomoc

Post autor: luu888 »

Dzień Dobry. Otrzymaliśmy wczoraj takowe zadanie od profesora. Zero wytłumaczenia tylko gotowe zadanie do rozwiązania. NIestety nie potrafię go rozwiązać. Proszę o pomoc :(

Pewna stacja benzynowa posiada jeden dystrybutor
gazu, do którego maksymalnie może się ustawić L
pojazdów. Dziennie na stację przyjeżdża średnio n
klientów, aby zatankować gaz. średnio jeden pojazd
jest obsługiwany przez m minut. Oblicz
prawdopodobieństwa stanów systemu, średnią liczbą
oczekujących pojazdów napędzanych gazem oraz
średni czas, jaki muszę spędzić na stacji zanim
zostaną obsłużeni. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
klient zastanie wolny dystrybutor? Jakie jest
prawdopodobieństwo, ze nie będzie miejsca w kolejce?
a) n = 100; L = 2; m = 2;
ODPOWIEDZ