Makler giełdowy ma do wyboru m rodzajów akcji i n rodzajów obligacji. Na ile sposobów może wybrać spośród nich k rodzajów akcji i l rodzajów obligacji:
a) nie uwzględniając kolejności wyboru
b) uwzględniając kolejność wyboru
Na ile sposobów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Na ile sposobów
A czym jest kolejność wyboru?
Jeśli wpierw wybiera zestaw akcji a potem obligacji lub i odwrotnie to:
a) \( \frac{ { m \choose k} { n \choose l} }{2}\)
b) \({ m \choose k} { n \choose l}+ { n \choose l}{ m \choose k} \)
a może ważna jest kolejność wybieranych akcji i obligacji?
a) \( \frac{ { m \choose k} { n \choose l} }{2}\)
b) \({ m \choose k} { n \choose l} \cdot (k+l)!\)
Jeśli wpierw wybiera zestaw akcji a potem obligacji lub i odwrotnie to:
a) \( \frac{ { m \choose k} { n \choose l} }{2}\)
b) \({ m \choose k} { n \choose l}+ { n \choose l}{ m \choose k} \)
a może ważna jest kolejność wybieranych akcji i obligacji?
a) \( \frac{ { m \choose k} { n \choose l} }{2}\)
b) \({ m \choose k} { n \choose l} \cdot (k+l)!\)