Rozkład jednostajny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Rozkład jednostajny

Post autor: mela1015 »

Niech zmienna losowa X ma rozkład jednostajny na przedziale \([-2,2] \). Wyznacz rozkład zmiennej \(Y=X^2\). Czy jest to rozkład ciągły?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Rozkład jednostajny

Post autor: grdv10 »

Najlepiej to zrobić wyznaczając dystrybuantę zmiennej \(X^2\) znając dystrybuantę \(X\). \(F_{X^2}(a)=P(X^2<a)=0\), jeśli \(a\leqslant 0\). Dla \(a>0\) mamy \(F_{X^2}(a)=P(X^2<a)=P(-\sqrt{a}<X<\sqrt{a})=F_X(\sqrt{a})-F_X(-\sqrt{a})\).
ODPOWIEDZ