Rozkład zmiennej losowej 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Rozkład zmiennej losowej 2

Post autor: mela1015 »

Niech \(P(X=2)=P(X=-2)= \frac{1}{6} \)
\(P(X=0)= \frac{2}{3} \)
Wyznacz rozkład zmiennej losowej \(Y=X^2\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozkład zmiennej losowej 2

Post autor: eresh »

mela1015 pisze: 28 mar 2020, 15:12 Niech \(P(X=2)=P(X=-2)= \frac{1}{6} \)
\(P(X=0)= \frac{2}{3} \)
Wyznacz rozkład zmiennej losowej \(Y=X^2\)
\(P(Y=4)=P(X^2=4)=P(X=2\;\; \vee \;\;X=-2)=\frac{1}{6}+\frac{1}{6}=\frac{1}{3}\\
P(Y=0(=P(X^2=0)=P(X=0)=\frac{2}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ