Określić błąd standardowy dalmierza wiedząc, że jego pomiary nie są obarczone błędem
systematycznym a błędy przypadkowe X mają rozkład normalny i z prawdopodobieństwem
0,95 mieszczą się w przedziale 20 m.
błąd standardowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 mar 2020, 17:39
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: błąd standardowy
Nie wiem co tam za znaczek wstawiłeś przed 20 m ale
\(\overline{x} - au(x) \le x \le \overline{x} + au(x)\)
dla prawdopodobieństwa 0,95 a = 2.
\(\overline{x} - au(x) \le x \le \overline{x} + au(x)\)
dla prawdopodobieństwa 0,95 a = 2.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 mar 2020, 17:39
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: błąd standardowy
korki_fizyka pisze: ↑22 mar 2020, 21:07 Nie wiem co tam za znaczek wstawiłeś przed 20 m ale
\(\overline{x} - au(x) \le x \le \overline{x} + au(x)\)
dla prawdopodobieństwa 0,95 a = 2.
Mój błąd, powinno być \(\pm 20\)