Gęstość zmiennej losowej X określona jest wzorem:
\(
f(x)= ae^{(x^2+6x+9)/8}
\)
\(
x \varepsilon R
\)
Wyznaczyć:
a) wartość parametru a,
b) obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wartości tej zmiennej losowej będą różnić się
od jej wartości oczekiwanej nie więcej niż o 1
gęstość zmiennej losowej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 mar 2020, 17:39
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: gęstość zmiennej losowej
Po dokonaniu niezbędnej poprawki będziemy mieli rozkład normalny o wartości średniej -3, zaś odchylenie standardowe oraz stałą a wyliczymy sobie ze wzoru na gęstość rozkładu normalnego. W tym sensie zadanie jest proste jak konstrukcja cepa.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 mar 2020, 17:39
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: gęstość zmiennej losowej
Faktycznie jest błąd, bo powinno być:
\(f(x)= ae^{-(x^2+6x+9)/8}
\)
\(
x \varepsilon R\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: gęstość zmiennej losowej
Tak przypuszczaliśmy.
\(f(x)=ae^{ \frac{-(x+3)^2}{8} }\)
Porównaj to z gęstością rozkładu normalnego (info tutaj), a wiele stanie się jasne i proste jak to, co wymienił @szw1710.
\(f(x)=ae^{ \frac{-(x+3)^2}{8} }\)
Porównaj to z gęstością rozkładu normalnego (info tutaj), a wiele stanie się jasne i proste jak to, co wymienił @szw1710.