)Ile jest liczb naturalnych nie większych od 1000, które nie są podzielne przez żadną z następujących liczb: 2,6,13 ?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

)Ile jest liczb naturalnych nie większych od 1000, które nie są podzielne przez żadną z następujących liczb: 2,6,13 ?

Post autor: TomaszSy »

Ile jest liczb naturalnych nie większych od 1000, które nie są podzielne przez żadną z następujących
liczb: 2,6,13 ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: )Ile jest liczb naturalnych nie większych od 1000, które nie są podzielne przez żadną z następujących liczb: 2,6,13

Post autor: kerajs »

\(1000-\lfloor \frac{1000}{2} \rfloor - \lfloor \frac{1000}{13} \rfloor +\lfloor \frac{1000}{2 \cdot 13} \rfloor \)
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

Re: )Ile jest liczb naturalnych nie większych od 1000, które nie są podzielne przez żadną z następujących liczb: 2,6,13

Post autor: TomaszSy »

nie rozumiem tych nawiasów, jak to teraz wyliczyć?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: )Ile jest liczb naturalnych nie większych od 1000, które nie są podzielne przez żadną z następujących liczb: 2,6,13

Post autor: kerajs »

Ten nawias to podłoga/część całkowita /cecha z liczby
\(1000-\lfloor \frac{1000}{2} \rfloor - \lfloor \frac{1000}{13} \rfloor +\lfloor \frac{1000}{2 \cdot 13} \rfloor =1000-500-76+38\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: )Ile jest liczb naturalnych nie większych od 1000, które nie są podzielne przez żadną z następujących liczb: 2,6,13

Post autor: eresh »

kerajs pisze: 22 mar 2020, 14:29 Ten nawias to podłoga/część całkowita /cecha z liczby
\(1000-\lfloor \frac{1000}{2} \rfloor - \lfloor \frac{1000}{13} \rfloor +\lfloor \frac{1000}{2 \cdot 13} \rfloor =1000-500-76+38\)
chyba brakuje niepodzielnych przez 6
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: )Ile jest liczb naturalnych nie większych od 1000, które nie są podzielne przez żadną z następujących liczb: 2,6,13

Post autor: kerajs »

eresh pisze: 22 mar 2020, 14:37 chyba brakuje niepodzielnych przez 6
Skoro tak uważasz, to przedstaw własne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1932 razy

Re: )Ile jest liczb naturalnych nie większych od 1000, które nie są podzielne przez żadną z następujących liczb: 2,6,13

Post autor: Jerry »

eresh pisze: 22 mar 2020, 14:37 chyba brakuje niepodzielnych przez 6
Skoro kerajs wyrzucił parzyste, to i przy okazji - podzielne przez \(6\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ