Na 4 różne posady zgłosiło się 10 kandydatów . Iloma sposobami można obsadzić te posady?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Na 4 różne posady zgłosiło się 10 kandydatów . Iloma sposobami można obsadzić te posady?

Post autor: enta »

mam jeszcze problem z jednym zadaniem:
Na 4 różne posady zgłosiło się 10 kandydatów . Iloma sposobami można obsadzić te posady?

czy mam to policzyć przez \({ 10\choose 4}\)?
czy 10*9*8*7?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Na 4 różne posady zgłosiło się 10 kandydatów . Iloma sposobami można obsadzić te posady?

Post autor: eresh »

\(10\cdot 8\cdot 9\cdot 7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ