Prawda/fałsz z uzasadnieniem
1. Do oceny dobroci dopasowanie funkcji trendu wykorzystuje się współczynnik zbieżności
2. Wartość współczynnika korelacji rang Spearmana zawiera się w przedziale od 0 do 1
3. Rozkład normalny standardowy ma średnią równą 0
4. Mediana jest większa od kwartyla trzeciego
5. Absolutne poziomy wahań sezonowych sumują się do czterech w przypadku sezonowości kwartalnej
6. Obszar krytyczny nie należy do poziomu ufności
7. Maksymalny dopuszczalny błąd szacunku jest równy podwojonej długości przedziału ufności
8. Odchylenie standardowe ma taką jednostkę jak badana cecha
9. Współczynnik korelacji nie może mieć wartości zero
10. Przy sprawdzeniu hipotezy m=m0 wobec hipotezy alternatywnej m≠m0 mamy prawostronny obszar krytyczny
----
Klasycznymi miarami zróżnicowania są:
a) mediana i kwartyle
b) średnia arytmetyczna i odchylenie standardowe
c) średnia arytmetyczna i mediana
d) współczynnik zmienności i odchylenie standardowe
Wartość współczynnika korelacji liniowej Pearsona zawiera się w przedziale
a) od -1 do 0
b) od 0 do 1
c) od 1 do 2
d) od -1 do 1
Wariancja nigdy nie może być:
a) równa zero
b) dodatnia
c) mniejsza od odchylenia standardowego
d) ujemna
Oszacowanie równania regresji pomiędzy sprzedażą (w tys zł) i wydatkami na reklamę (w tys zł) i otrzymano y= -12x + 53. Świadczy to o:
a) wzrostowi wydatków na reklamę o 12 tys zł towarzyszy spadek sprzedaży o 12 tys. zł
b) wzrostowi wydatków na reklamę o 1 tys zł towarzyszy spadek sprzedaży o 12 tys. zł
c) wzrostowi wydatków na reklamę o 1 tys zł towarzyszy spadek sprzedaży o 53 tys. zł
d) wzrostowi wydatków na reklamę o 1 zł towarzyszy spadek sprzedaży o 12 tys. zł
----
Średni czas dojazdu z Tychów do Katowic wynosi 14 minut, natomiast odchylenie standardowe to 2 minuty. Zakładając, że czas dojazdu ma rozkład normalny, oblicz prawdopodobieństwo:
czas dojazdu wyniesie nie mniej niż 13 minut
czas dojazdu wyniesie więcej niż 15 minut
czas dojazdu będzie nie krótszy niż 10 minut i nie dłuższy niż 13 minut
Wśród 300 losowo wybranych ludzi przeprowadzono ankietę dotyczącej pewnej cechy. W ankiecie dano możliwość wyboru jednej spośród dwóch odpowiedzi. Wyniki zebrano w tablicy. Czy istnieje zależność odpowiedzi od płci osób?
Odpowiedz a
Kobiety: 80
Mężczyzni: 20
Odpowiedz b
Kobiety: 90
Mężczyzni: 110
Średnia liczba zwrotów pewnej gazety w 12 kolejnych dniach wynosiła 3,7 tys. szt a odchylenie standardowe 2,44. Czy na poziomie istotności 0,01 można stwierdzić, że dzienna liczba zwrotów przekracza 3,2 tys. szt. Przymuje się, że liczba zwrotów ma rozkład normalny.
Statystyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Statystyka
No, nie oszczędzasz ty rozwiązywaczy (oszczędzasz siebie). Część z tych odpowiedzi znajdziesz w internecie.
Ja rozwiążę to zadanie:
b.
\(P(X>15)=P \left( \frac{X-14}{2} > \frac{15-14}{2} \right)=P(U>0,5)=1-P(U\le 0,5)=\Phi(0,5)=0,6915 \)
c.
\(P(10\le X \le 13)=P \left( \frac{10-14}{2} \le \frac{X-14}{2} \le \frac{13-14}{2} \right)=P(-2\le U \le -0,5)=\Phi(-0,5)-\Phi(-2)\\
\Phi(-0,5)=1-\Phi(0,5),\,\,\, \Phi(-2)=1-\Phi(2) \So \Phi(-0,5)-\Phi(-2)=\Phi(2)-\Phi(0,5)=0,28575\\
P(10<X<13)=0,28575\)
Ja rozwiążę to zadanie:
- Oznaczenia:
U - zmienna losowa o rozkładzie normalnym N(0,1)
\(\Phi(x)=P(U\le x)\) - wartość dystrybuanty rozkładu normalnego N(0,1) z tablic dostępnych pod tym adresem
- Średni czas dojazdu z Tychów do Katowic wynosi 14 minut, natomiast odchylenie standardowe to 2 minuty. Zakładając, że czas dojazdu ma rozkład normalny, oblicz prawdopodobieństwo:
- czas dojazdu wyniesie nie mniej niż 13 minut
- czas dojazdu wyniesie więcej niż 15 minut
- czas dojazdu będzie nie krótszy niż 10 minut i nie dłuższy niż 13 minut
b.
\(P(X>15)=P \left( \frac{X-14}{2} > \frac{15-14}{2} \right)=P(U>0,5)=1-P(U\le 0,5)=\Phi(0,5)=0,6915 \)
c.
\(P(10\le X \le 13)=P \left( \frac{10-14}{2} \le \frac{X-14}{2} \le \frac{13-14}{2} \right)=P(-2\le U \le -0,5)=\Phi(-0,5)-\Phi(-2)\\
\Phi(-0,5)=1-\Phi(0,5),\,\,\, \Phi(-2)=1-\Phi(2) \So \Phi(-0,5)-\Phi(-2)=\Phi(2)-\Phi(0,5)=0,28575\\
P(10<X<13)=0,28575\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Statystyka
I jeszcze mogę to (bo nie wymaga dużo pisania, a nie wiem czy doceniasz rozwiązanie i podziękujesz jako początkujący tutaj)
Wartość statystyki \(z= \frac{3,7-3,2}{2,44}\sqrt{12}=0,71 \)
Odczytana z tablic wartość krytyczna to 2,33 (bo \(\Phi(2,33)=0,99=1-0,01)\)
Ponieważ 0,77<2,33, więc nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy \(H_0\), a to oznacza, że przypuszczenie, że średnia jest większa od 3,2 tys. nie ma potwierdzenia i należy je odrzucić.
- Średnia liczba zwrotów pewnej gazety w 12 kolejnych dniach wynosiła 3,7 tys. szt a odchylenie standardowe 2,44. Czy na poziomie istotności 0,01 można stwierdzić, że dzienna liczba zwrotów przekracza 3,2 tys. szt.? Przyjmuje się, że liczba zwrotów ma rozkład normalny.
Wartość statystyki \(z= \frac{3,7-3,2}{2,44}\sqrt{12}=0,71 \)
Odczytana z tablic wartość krytyczna to 2,33 (bo \(\Phi(2,33)=0,99=1-0,01)\)
Ponieważ 0,77<2,33, więc nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy \(H_0\), a to oznacza, że przypuszczenie, że średnia jest większa od 3,2 tys. nie ma potwierdzenia i należy je odrzucić.
Re: Statystyka
Pytałem parę osób dawając swoje propozycje odpowiedzi, każdy mówił co innego.
Bardzo dziękuję za pomoc!
Mógłbym jeszcze dopytać czy jest dobrze?
Do oceny dobroci dopasowania funkcji trendu wykorzystuje sie współczynnik zbieżności
F - wykorzystuje się współczynnik korelacji
Wartość współczynnika korelacji rang Spearmana zawiera się w przedziale od 0 do 1
F - od -1 do 1
Rozkład normalny standardowy ma średnią równą 0
F - Nie zawsze
Mediana jest większa od kwartyla trzeciego
F - Mediana to kwartyl II czyli 50 % a kwartyl III reprezentuje 25 % najwyższych wartości
Absolutne poziomy wahań sezonowych sumują się do czterech w przypadku sezonowości kwartalnej
P
Obszar krytyczny nie zależy od poziomu ufności
F - zależy
Maksymalny dopuszczalny błąd szacunku jest równy podwojonej długości przedziału ufności
P - X
Odchylenie standardowe ma jednostkę taką, jak badana cecha
P - tak
Współczynnik korelacji nie może mieć wartość zero
P - może od -1 do 1
Przy sprawdzaniu hipotezy m=m0 hipotezy alternatywnej m ≠ m0 mamy prawostronny obszar krytyczny
F - Obustronny obszar krytyczny
-----
Klasycznymi miarami zróżnicowania są:
- współczynnik zmienności i odchylenie standardowe
Wartość współczynnika korelacji liniowej Pearsona zawiera się w przedziale
- od -1 do 1
Wariancja nigdy nie może być
- ujemna
Oszacowana równanie regresji pomiędzy sprzedażą (w tys.) i wydatkami na reklamę (w tys.) i otrzymano y = -12x + 63. Świadczy to
- wzrostowi wydatków na reklamę o 1000 zł towarzyszy spadek sprzedaży o 12 tys.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Statystyka
- Rozkład normalny standardowy ma średnią równą 0
T - (i wariancję 1)
- maksymalny błąd szacunku stanowi połowę długości przedziału ufności.
- Wariancja składnika resztowego
- Współczynnik zmienności resztowej
- Współczynnik zbieżności
- Współczynnik determinacji
Reszta jest OK.