Oblicz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek090
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 29 sty 2020, 10:31
Płeć:

Oblicz

Post autor: Maciek090 »

Oblicz średnią liczbę pokojów w mieszkaniu oraz pokaż dominanta

Liczba pokoi xi 1 2 3 4 5
Liczba mieszkań 10 25 30 25 5
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: radagast »

\(\frac{1 \cdot 10+2 \cdot 25+3 \cdot 30+4 \cdot 25+5 \cdot 5}{10+25+30+25+5}\approx2,89\)
najwięcej jest mieszkań trzypokojowych i taka jest dominanta
ODPOWIEDZ