Własn. prawd.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Własn. prawd.

Post autor: RazzoR »

Niech \(P(A) = 0,65, P(B) = 0,4\) oraz \(P(A` \cap B`) = 0,3\). Obliczyć \(P(A \cup B), P(A \cap B), P(A \cap B`)\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Własn. prawd.

Post autor: eresh »

\(P(A)=0,65\\
P(B)=0,4\\
P(A'\cap B')=0,3\So 1-P(A\cap B)=0,3\So P(A\cup B)=0,7\\
0,7=0,65+0,4-P(A\cap B)\So P(A\cap B)=0,35\\
P(A\cap B')=P(A)-P(A\cap B)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Własn. prawd.

Post autor: RazzoR »

Masz jakiś link gdzie jest to fajnie wytłumaczone ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Własn. prawd.

Post autor: eresh »

Nie bardzo. A czego w moim rozwiązaniu nie rozumiesz?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ