Cześć
1.Partia może zostać zaakceptowana przy mniej niż 5% elementow wadliwych. Z partii wylosowano 150 sztuk, z czego 4 były uszkodzone.Czy można dopuścic partie do obrotu nie mylac sie średnio o wiecej niz 10 razy na 100?
Prosiłbym kogoś obeznanego o łopatologiczną rozpiskę zadania dzięki!
Estymacja, obszar krytyczny->zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Estymacja, obszar krytyczny->zadanie
Przyjmijmy hipotezę, że odsetek (frakcja) elementów wadliwych wynosi \(5\%\) i hipotezę alternatywną, że jest mniejsza niż \(5\%\). Przyjęcie hipotezy alternatywnej oznacza odrzucenie partii. Tak więc przy braku podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej możemy zaakceptować partię.
Poziom istotności w teście statystycznym jest to prawdopodobieństwo odrzucenia hipotezy zerowej prawdziwej. Więc tutaj oznacza to, że partia zawiera rzeczywiście \(5\%\) elementów wadliwych, czyli jest nie do zaakceptowana, ale my to odrzucamy, więc partię akceptujemy. I to dokładnie oznacza tekst zadania. Tak więc poziom istotności w naszym teście to \(\alpha=10\%=0{,}10.\)
Poszukaj tematu test istotności dla frakcji. Frakcja elementów wadliwych w próbie to \(\dfrac{4}{150}\approx 0{,}027=2{,}7\% \). Grubo poniżej zakłądanych \(5\%\), więc i bez testowania widać, że partia jest do przyjęcia ufając, że w całej produkcji ta tendencja się utrzyma. Ale przeprowadź test. Podobnie, jak w Twoim innym temacie, tutaj decyzja w zasadzie nie będzie zależeć od sensownego poziomu istotności (za sensowne poziomy istotności statystycy uznają poziomy pomiędzy \(1\%\), a \(10\%\)).
Poziom istotności w teście statystycznym jest to prawdopodobieństwo odrzucenia hipotezy zerowej prawdziwej. Więc tutaj oznacza to, że partia zawiera rzeczywiście \(5\%\) elementów wadliwych, czyli jest nie do zaakceptowana, ale my to odrzucamy, więc partię akceptujemy. I to dokładnie oznacza tekst zadania. Tak więc poziom istotności w naszym teście to \(\alpha=10\%=0{,}10.\)
Poszukaj tematu test istotności dla frakcji. Frakcja elementów wadliwych w próbie to \(\dfrac{4}{150}\approx 0{,}027=2{,}7\% \). Grubo poniżej zakłądanych \(5\%\), więc i bez testowania widać, że partia jest do przyjęcia ufając, że w całej produkcji ta tendencja się utrzyma. Ale przeprowadź test. Podobnie, jak w Twoim innym temacie, tutaj decyzja w zasadzie nie będzie zależeć od sensownego poziomu istotności (za sensowne poziomy istotności statystycy uznają poziomy pomiędzy \(1\%\), a \(10\%\)).