Ile różnych słów 4-literowych można ułożyć z liter
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ile różnych słów 4-literowych można ułożyć z liter
Ile różnych słów 4-literowych można ułożyć z liter występujących w słowie WARSZAWA . Zakładamy, że każdy dowolny układ liter jest słowem .
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Ile różnych słów 4-literowych można ułożyć z liter
Litery: 3A, 2W, R, S, Z
- każda litera inna \(5\cdot 4\cdot 3\cdot 2\)
- dwie W : \({4\choose 2}\cdot 4\cdot 3 \) (najpierw miejsca dla W)
- dwie A : \({4\choose 2}\cdot 4\cdot 3 \) (najpierw miejsca dla A)
- dwie W, dwie A : \({4\choose 2}\cdot 1\) (najpierw miejsca dla W)
- trzy A: \({4\choose 3}\cdot 4 \) (najpierw miejsca dla A)
Wystarczy dodać...
Pozdrawiam
- każda litera inna \(5\cdot 4\cdot 3\cdot 2\)
- dwie W : \({4\choose 2}\cdot 4\cdot 3 \) (najpierw miejsca dla W)
- dwie A : \({4\choose 2}\cdot 4\cdot 3 \) (najpierw miejsca dla A)
- dwie W, dwie A : \({4\choose 2}\cdot 1\) (najpierw miejsca dla W)
- trzy A: \({4\choose 3}\cdot 4 \) (najpierw miejsca dla A)
Wystarczy dodać...
Pozdrawiam