Zad 1
N(5,3)
P(x>2)
Chodzi mi tylko o ten jeden przykład. Dziękuje za wszelką pomoc
Zmienna losowa x ma rozkład normalny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zmienna losowa x ma rozkład normalny
Wszystkie robi się podobnie.
\(P(X>2)=1-P(X\le2)=1-P \left(\frac{X-5}{3}\le \frac{2-5}{3} \right) =1- P(U\le -1)\), gdzie \(U\) ma rozkład normalny \(N(0,1)\)
Dasz radę dalej?
\(P(X>2)=1-P(X\le2)=1-P \left(\frac{X-5}{3}\le \frac{2-5}{3} \right) =1- P(U\le -1)\), gdzie \(U\) ma rozkład normalny \(N(0,1)\)
Dasz radę dalej?
Odpowiedź: \(P(X>2)\approx 0,84\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zmienna losowa x ma rozkład normalny
W takim żeby nie liczyć do nieskończoności, zapoznaj się najpierw z tym rozkładem jest podany na pierwszych stronach każdego podręcznika ze statystyki matematycznej i fizyki, przelicz kilka zadań..https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=39&t=87937
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl