Na podstawie wylosowanej 100 osobowej próby, oszacować odsetek studentów mieszkających poza miastem. Otrzymano przedział ufności [26,593%;45,408%]. Przy jakim poziomie ufności wyznaczono ten przedział?
Czy ktoś mógłby rozwiązać to zadanie?
Estymacja (wskaźnik struktury)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 lis 2019, 11:37
- Podziękowania: 4 razy
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Estymacja (wskaźnik struktury)
Przedział ufności ma postać:
\[ \left[p-u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}} , p+u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}\right] \]
Wobec tego
\( \begin{cases} p-u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}=0,26593\\p+u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}=0,45408\end{cases} \iff p=0,36 \)
Teraz mamy
\(p-u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}=0,26593 \iff 0,36-u_\alpha \sqrt{ \frac{0,36 \cdot 0,64}{100} }=0,26593 \So u_\alpha=1,9597916\\
u_\alpha=1,96 \So 1 -\frac{\alpha}{2}=0,975 \So 1-\alpha=95% \)
\[ \left[p-u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}} , p+u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}\right] \]
Wobec tego
\( \begin{cases} p-u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}=0,26593\\p+u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}=0,45408\end{cases} \iff p=0,36 \)
Teraz mamy
\(p-u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}=0,26593 \iff 0,36-u_\alpha \sqrt{ \frac{0,36 \cdot 0,64}{100} }=0,26593 \So u_\alpha=1,9597916\\
u_\alpha=1,96 \So 1 -\frac{\alpha}{2}=0,975 \So 1-\alpha=95% \)
Odpowiedź: Poziom ufności był równy 95%
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 lis 2019, 11:37
- Podziękowania: 4 razy
Re: Estymacja (wskaźnik struktury)
Czy mogłabym prosić o bardziej szczegółowe rozpisanie jak wyliczyć p? Będę bardzo wdzięcznapanb pisze: ↑16 gru 2019, 19:31 Przedział ufności ma postać:
\[ \left[p-u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}} , p+u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}\right] \]
Wobec tego
\( \begin{cases} p-u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}=0,26593\\p+u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}=0,45408\end{cases} \iff p=0,36 \)
Teraz mamy
\(p-u_\alpha \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}=0,26593 \iff 0,36-u_\alpha \sqrt{ \frac{0,36 \cdot 0,64}{100} }=0,26593 \So u_\alpha=1,9597916\\
u_\alpha=1,96 \So 1 -\frac{\alpha}{2}=0,975 \So 1-\alpha=95% \)
Odpowiedź: Poziom ufności był równy 95%