Testy statytyczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FoxyGirl
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 gru 2019, 14:34
Płeć:

Testy statytyczne

Post autor: FoxyGirl »

Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań i wytłumaczenie jak to rozwiązać? Dla mnie to czarna magia


Zadanie 1.Firma doradztwa inwestycyjnego zapewnia, że przeciętny przychód z akcji w pewnej gałęzi przemysłu wynosi 11,5%. Inwestor chce sprawdzić tę opinię, pobiera więc próbę złożoną z akcji 50 spółek należących do tej gałęzi przemysłu i stwierdza, że średni przychód z akcji w próbie wyniósł 10,8% przy odchyleniu standardowym 3,4%. Czy inwestor ten ma dostateczne podstawy do odrzucenia zapewnień firmy doradczej przy poziomie istotności α=0,05?


Zadanie 2. Dzienna wartość sprzedaży w małym sklepie spożywczym wynosi 452,80 zł. Właściciel sklepu wprowadził pewne zmiany w sposobie eksponowana towaru i organizacji sklepu i chciałby wiedzieć, czy przeciętna wartość sprzedaży zmieniła się. Wybrał losowo 12 dni i obliczył dla nich średnią dzienną sprzedaż i Xśr=501,90 zł, przy odchyleniu standardowym s=65 zł. Czy na poziomie istotności wynoszącym α=0,05 uzyskany wynik jest istotny statystycznie?



Dziękuję!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Testy statytyczne

Post autor: korki_fizyka »

Najwyższy czas żeby czarna magia stała się białą, choćby tak: http://www.up.poznan.pl/~efalsa/wyklad15.pdf
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ