Oblicz prawd.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz prawd.

Post autor: RazzoR »

Jan i Piotr chodzą na wykład z analizy matematycznej. Jan chodzi na co drugi wykład, Piotr opuszcza 10% wykładów, natomiast na 45% wykładów są obecni obaj. Obliczyć prawdopodobieństwo, że:

a) choć jeden z nich jest na wykładzie
b) dokładnie jeden z nich jest na wykładzie
c) żaden z nich nie jest na wykładzie
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz prawd.

Post autor: radagast »

Narysuj diagram Venna
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz prawd.

Post autor: eresh »

A - Jan jest na wykładzie
B - Piotr jest na wykładzie
\(P(A)=0,9\\
P(B)=0,5\\
P(A\cap B)=0,45\)


\(P(A\cup B)=0,9+0,5-0,45\\\)

b)
\(P=0,9\cdot 0,5+0,1\cdot 0,5\)

c)
\(P=0,1\cdot 0,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz prawd.

Post autor: radagast »

A na obrazku tak:
ScreenHunter_849.jpg
ScreenHunter_849.jpg (6.14 KiB) Przejrzano 1088 razy
a) \(P(...)= \frac{5+45+45}{100}=0,95\)
b) \(P(...)=\frac{5+45}{100}=0,5\)
c) \(P(...)= \frac{5}{100}=0,05\)
ODPOWIEDZ