Czas świecenia żarówek pochodzących z masowej produkcji jest zmienną losową X o rozkładzie normalnym N(1000 h,50 h) . Obliczyć:
a) ile przeciętnie żarówek spośród 1000 świeci krócej niż 900 h,
b) co która przeciętnie żarówka świeci krócej niż 900 h.
Zmienna losowa X o rozkładzie normalnym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Zmienna losowa X o rozkładzie normalnym
\(X\sim \mathcal{N}(1000,50)\)
\(P(X<900)=P(\frac{X-1000}{50}<\frac{900-1000}{50})=\Phi(-2)=1-\Phi(2)=0,02275\\
0,02275\cdot 1000=22,75 \approx 23\)
\(P(X<900)=P(\frac{X-1000}{50}<\frac{900-1000}{50})=\Phi(-2)=1-\Phi(2)=0,02275\\
0,02275\cdot 1000=22,75 \approx 23\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zmienna losowa X o rozkładzie normalnym
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl