Prawdopodobieństwo zadania ,Psychologia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
damcioooo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 gru 2019, 21:38
Płeć:

Prawdopodobieństwo zadania ,Psychologia

Post autor: damcioooo »

Zad. 1. Prawdopodobieństwo, że u osoby ciepiącej na zespół A występuje obniżona sprawność psychomotoryczna, jest równe 0,8. Zamierzamy zbadać sprawność psychomotoryczną u 7 losowo wybranych osób cierpiących na zespół A.
a) Wyznaczyć rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej opisującej liczbę osób z obniżoną sprawnością psychomotoryczną.
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że obniżona sprawność psychomotoryczna występuje u co najwyżej 1 osoby?
c) Jakie jest prawdopodobieństwo, że obniżona sprawność psychomotoryczna nie występuje u co najmniej 5 osób?
d) Jakie są wartość oczekiwana i odchylenie standardowe analizowanego rozkładu?

Tutaj nic nie kumam, jakby ktoś mógł pomóc
alicja-korepetycje
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 10 lut 2011, 23:15
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Prawdopodobieństwo zadania ,Psychologia

Post autor: alicja-korepetycje »

To zadanie na rozkład dwumianowy, gdzie p = 0,8 [szanse na sukces], a łącznie rozważamy, że aż 7 razy możemy uzyskać sukces, tj. zespół A.
Możesz zobaczyć inny przykład takiego zadania w formie filmu u mnie w linku:
https://youtu.be/fsa3rJCxIis
damcioooo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 gru 2019, 21:38
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo zadania ,Psychologia

Post autor: damcioooo »

Dzięki postaram się ogarnąć :)
alicja-korepetycje
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 10 lut 2011, 23:15
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Prawdopodobieństwo zadania ,Psychologia

Post autor: alicja-korepetycje »

Powinno być ok, ale poczytaj o rozkładzie dwumianowym (dwa miana, tj. sukces i porażka u Ciebie). Generalnie trzeba zakodować każdy z podpunktów, np. p = 0,8 - szanse na wykrycie zespołu A u 1 losowej osoby, a wśród 7 osób takich przypadków wykrycia może być od 0 do 7.
Rozkład zmiennej to wszystkie możliwe wartości tej zmiennej wraz z odpowiadającymi im prawdopodobieństwami, które musisz policzyć na podstawie wzoru na P(X = k) = ... [gdzie k = 0, 1, 2, ..., 7] u Ciebie.
Powodzenia
damcioooo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 gru 2019, 21:38
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo zadania ,Psychologia

Post autor: damcioooo »

Dzieki :D + Mam pytanko czy w podpunkcie B jeśli ktoś mógłby sprawdzić wyszło 0,0003584? Bo niewiem czy dobrze to ogarniam ,że na podstawie wzoru na P(X = (1)) = ... ?
ODPOWIEDZ