W pewnym sklepie odchylenie od średniej ceny artykułów wystawianych na sprzedaż wynosi przeciętnie 20 zł. Ceny większe od 50 zł ma 35% wszystkich artykułów. Oblicz ile wynosi średnia cena sprzedawanych artykułów, jeśli zakłada się normalność rozkładu interesującej nas cechy statystycznej.
Czy mógłby ktoś pomóc z zadaniem?
Rozkład normalny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 lis 2019, 11:37
- Podziękowania: 4 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rozkład normalny
Do it yourself https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=39&t=87937
podobne https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=39&t=87937
podobne https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=39&t=87937
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 10 lut 2011, 23:15
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Rozkład normalny
Odchylenie standardowe dla populacji generalnej: sigma = 20 zł.
Rozkład jest normalny.
X - cena artykułów w zł
P(X > 50) = 0,35
X0 = 50 wartość podlegająca standaryzacji
Wartość oczekiwana dla populacji generalnej: m = ? [ niewiadoma]
1 - P(X > 50) = P(X<= 50) = 1- 0,35 = 0,65 = F(X)
Tą wartość 0,65 szukamy w tablicy dystrybuanty rozkładu normalnego, od jakiej jest to wartości U.
A pamiętamy, że U = (X0 - m) / sigma
Z tego wzoru liczymy m, bo reszta elementów będzie znana.
Rozkład jest normalny.
X - cena artykułów w zł
P(X > 50) = 0,35
X0 = 50 wartość podlegająca standaryzacji
Wartość oczekiwana dla populacji generalnej: m = ? [ niewiadoma]
1 - P(X > 50) = P(X<= 50) = 1- 0,35 = 0,65 = F(X)
Tą wartość 0,65 szukamy w tablicy dystrybuanty rozkładu normalnego, od jakiej jest to wartości U.
A pamiętamy, że U = (X0 - m) / sigma
Z tego wzoru liczymy m, bo reszta elementów będzie znana.