szeregi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pinkmonika
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 07 paź 2019, 11:30

szeregi

Post autor: pinkmonika »

Wskaż średnią arytmetyczną, jeśli wiadomo, że została wyznaczona z populacji N-elementowej i jest nią jedna z liczb: 6, 8 lub 9. Ponadto prawdziwe są następujące równania:
suma(xi-6)^2=124
suma(xi-8)^2=104
suma(xi-9)^2=109

zad.2
Dane:
suma 10 liczb xi^2=1000
suma 10 liczb xi=20
szukane: V(x)=?
ODPOWIEDZ