Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pinkmonika
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 07 paź 2019, 11:30

Prawdopodobieństwo

Post autor: pinkmonika »

Do trzech ponumerowanych kul w urnie dokładamy kulę z nr parzystym, a następnie jedną z nich losujemy. Zakładając, że każdy zestaw numerów kul w urnie jest jednakowo prawdopodobny, oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu kuli z numerem parzystym.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: kerajs »

\(P= \frac{1}{4} \left( \frac{4}{4}+ \frac{3}{4}+ \frac{2}{4}+ \frac{1}{4} \right) \)
ODPOWIEDZ