zadanie.133
Ze zbioru liczb N od 1 do 100 losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego,że jest to liczba podzielna przez 2 lub przez 3 lub przez 6.
odp: 2/3 ale nwm jak to obliczyć
zad 135
Ze zbioru liczb N od 151 do 250 losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo ,że jest to liczba podzielna przez 3 lub 7 lub 10.
odp: 1/2
Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 10 lut 2011, 23:15
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Prawdopodobieństwo
Zadanie 133
Mamy 100 liczb.
Trzeba policzyć, ile jest takich liczb podzielonych przez 2, Jak również ile jest liczb podzielnych przez 3. Należy pamiętać, że liczby podzielne przez 6 to są liczby podzielne przez 2 i 3, a więc można to pominąć.
Generalnie to 2 z 3 liczb spełnia 1 z 2 warunków.
Mamy 100 liczb.
Trzeba policzyć, ile jest takich liczb podzielonych przez 2, Jak również ile jest liczb podzielnych przez 3. Należy pamiętać, że liczby podzielne przez 6 to są liczby podzielne przez 2 i 3, a więc można to pominąć.
Generalnie to 2 z 3 liczb spełnia 1 z 2 warunków.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo
133
\(a=\left\lfloor \frac{100}{2} \right\rfloor +\left\lfloor \frac{100}{3} \right\rfloor -\left\lfloor \frac{100}{6} \right\rfloor = ... \\
P(a)= \frac{a}{100} =...
\)
135
\(b=\left\lfloor \frac{250}{3} \right\rfloor +\left\lfloor \frac{250}{7} \right\rfloor +\left\lfloor \frac{250}{10} \right\rfloor-
\left\lfloor \frac{250}{21} \right\rfloor -\left\lfloor \frac{250}{30} \right\rfloor -\left\lfloor \frac{250}{70} \right\rfloor+\left\lfloor \frac{250}{210} \right\rfloor - \left( \left\lfloor \frac{150}{3} \right\rfloor +\left\lfloor \frac{150}{7} \right\rfloor +\left\lfloor \frac{150}{10} \right\rfloor-
\left\lfloor \frac{150}{21} \right\rfloor -\left\lfloor \frac{150}{30} \right\rfloor -\left\lfloor \frac{150}{70} \right\rfloor+\left\lfloor \frac{250}{210} \right\rfloor \right)=... \\
P(b)= \frac{b}{250-150} =...
\)
\(a=\left\lfloor \frac{100}{2} \right\rfloor +\left\lfloor \frac{100}{3} \right\rfloor -\left\lfloor \frac{100}{6} \right\rfloor = ... \\
P(a)= \frac{a}{100} =...
\)
135
\(b=\left\lfloor \frac{250}{3} \right\rfloor +\left\lfloor \frac{250}{7} \right\rfloor +\left\lfloor \frac{250}{10} \right\rfloor-
\left\lfloor \frac{250}{21} \right\rfloor -\left\lfloor \frac{250}{30} \right\rfloor -\left\lfloor \frac{250}{70} \right\rfloor+\left\lfloor \frac{250}{210} \right\rfloor - \left( \left\lfloor \frac{150}{3} \right\rfloor +\left\lfloor \frac{150}{7} \right\rfloor +\left\lfloor \frac{150}{10} \right\rfloor-
\left\lfloor \frac{150}{21} \right\rfloor -\left\lfloor \frac{150}{30} \right\rfloor -\left\lfloor \frac{150}{70} \right\rfloor+\left\lfloor \frac{250}{210} \right\rfloor \right)=... \\
P(b)= \frac{b}{250-150} =...
\)