kombinatoryka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 152
- Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
- Podziękowania: 80 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: kombinatoryka
Jeszcze jedno zadanie:
2. Oblicz liczbę różnych trzycyfrowych liczb abc mających właność \(a \le b \le c \), przy założeniu że cyfry a, b i c są różne od 0.
Odp N=165
2. Oblicz liczbę różnych trzycyfrowych liczb abc mających właność \(a \le b \le c \), przy założeniu że cyfry a, b i c są różne od 0.
Odp N=165
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: kombinatoryka
1)
\(il= { 100+4-1\choose 4-1} \)
2)
A) a<b<c
\(il_A= { 9\choose 3}\)
B) a=b<c
\(il_B= { 9\choose 2}\)
C) a<b=c
\(il_C= { 9\choose 2}\)
D) a=b=c
\(il_D= { 9\choose 1}\)
\(il= { 100+4-1\choose 4-1} \)
2)
A) a<b<c
\(il_A= { 9\choose 3}\)
B) a=b<c
\(il_B= { 9\choose 2}\)
C) a<b=c
\(il_C= { 9\choose 2}\)
D) a=b=c
\(il_D= { 9\choose 1}\)